Go Back   Zune Boards > Zune Discussions > Zune Help > Gen 1/Gen 2

Gen 1/Gen 2 For help with every zune except the Zune HD. Zune 4, 8, 16, 30, 80, 120 issues go here.

Closed Thread
 
Thread Tools
Old 07-13-2009, 08:45 PM   #1
QuesoDeLaNoche
Zewbie
 
Join Date: Sep 2008
Posts: 8
QuesoDeLaNoche is on a distinguished road
Default my zune 30 frequently stops during songs. what do i do?

lately, my zune has been randomly stopping in the middle of songs. I mean the music will just stop playing. after a moment, it will resume playing. then the same thing happens again after a little bit. and it keeps on happening. What should i do? i know its not the earbuds the the radio works perfectly.



QuesoDeLaNoche is offline  

Advertisement [Remove Advertisement]

Old 07-16-2009, 03:36 PM   #2
zackman220
Zuner
 
zackman220's Avatar
 
Join Date: Jun 2008
Location: Ohio
Posts: 66
zackman220 is on a distinguished road
Send a message via AIM to zackman220 Send a message via Yahoo to zackman220
Default

It could be a corrupted song.
just delete the song or if it happens to the whole thing try a Hard Restart





zackman220 is offline  

Old 07-18-2009, 06:15 AM   #3
J2800
sig parvis magna
Retired Staff
Zune Lord
 
J2800's Avatar
 
Join Date: Nov 2008
Location: Sexyland
Posts: 5,061
J2800 is a name known to allJ2800 is a name known to allJ2800 is a name known to allJ2800 is a name known to allJ2800 is a name known to all
Default

I agree with zack, you probably have a corrupted file. Is it that way with all of your songs, or just a few? Also, your hard drive may be damaged. That's a disadvantage of hard drive media, it breaks more often than flash... but I digress.




J2800 is offline  

Old 07-22-2009, 12:44 PM   #4
Shadow
Vanguard of Darkness
Retired Staff
Zune Freak
 
Shadow's Avatar
 
Join Date: May 2007
Posts: 1,069
Shadow will become famous soon enough
Default

I know that it's a bit drastic, that's why this is like a list-ditch effort, but if re-synchrnoizing it doesn't work, try reformatting your device by holding down the back, center, and play buttons when it is booting up. It may be a device issue. Make sure that you have backed-up everything from your device before you do so, though.




Shadow is offline  

Old 07-22-2009, 10:24 PM   #5
J2800
sig parvis magna
Retired Staff
Zune Lord
 
J2800's Avatar
 
Join Date: Nov 2008
Location: Sexyland
Posts: 5,061
J2800 is a name known to allJ2800 is a name known to allJ2800 is a name known to allJ2800 is a name known to allJ2800 is a name known to all
Default

I don't know Phantom, it might work...




J2800 is offline  

Old 07-26-2009, 12:00 PM   #6
QuesoDeLaNoche
Zewbie
 
Join Date: Sep 2008
Posts: 8
QuesoDeLaNoche is on a distinguished road
Default

Quote:
Originally Posted by Phantom707 View Post
I know that it's a bit drastic, that's why this is like a list-ditch effort, but if re-synchrnoizing it doesn't work, try reformatting your device by holding down the back, center, and play buttons when it is booting up. It may be a device issue. Make sure that you have backed-up everything from your device before you do so, though.
Are you talking about resetting the whole Zune so that I have to put the software back on along with the music? I did that already. Didn't really solve the problem.



QuesoDeLaNoche is offline  

Old 07-29-2009, 01:50 AM   #7
zachnehrenberg
Member
 
zachnehrenberg's Avatar
 
Join Date: Nov 2007
Location: Renton
Posts: 508
zachnehrenberg will become famous soon enough
Send a message via MSN to zachnehrenberg Send a message via Yahoo to zachnehrenberg Send a message via Skype™ to zachnehrenberg
Default

Hmm. This is a relevant question I will ask here... Has the Zune ever got to a point where it is very hot? Also, what sounds (if any) come from the device when the music stops.

Thank you for answering these questions so that I may help you with your issue.





zachnehrenberg is offline  

Old 07-31-2009, 05:56 AM   #8
QuesoDeLaNoche
Zewbie
 
Join Date: Sep 2008
Posts: 8
QuesoDeLaNoche is on a distinguished road
Default

Quote:
Originally Posted by zachnehrenberg View Post
Hmm. This is a relevant question I will ask here... Has the Zune ever got to a point where it is very hot? Also, what sounds (if any) come from the device when the music stops.

Thank you for answering these questions so that I may help you with your issue.
I don't know if it gets very hot, but I have noticed that if I hold the Zune up to my ear, it makes a sort of clicking sound. Is that normal?



QuesoDeLaNoche is offline  

Old 07-31-2009, 12:37 PM   #9
zachnehrenberg
Member
 
zachnehrenberg's Avatar
 
Join Date: Nov 2007
Location: Renton
Posts: 508
zachnehrenberg will become famous soon enough
Send a message via MSN to zachnehrenberg Send a message via Yahoo to zachnehrenberg Send a message via Skype™ to zachnehrenberg
Default

Ah. The clicking noise is the magnetic reader on the HDD going back and forth, trying to read. The hard drive you have is damaged, and you'll have to replace it or get a new Zune to fix the problem. Have you ever dropped your Zune? What was the course of events just before this started happening?





zachnehrenberg is offline  

Old 07-31-2009, 04:59 PM   #10
roebeet
Zune Freak
 
roebeet's Avatar
 
Join Date: Sep 2008
Location: Pennsylvania, USA
Posts: 1,042
roebeet is just really niceroebeet is just really niceroebeet is just really nice
Send a message via Yahoo to roebeet
Default

A low clicking sound is not necessarily bad (especially if you have to put it up close to your ear to hear it). However, if it's a louder clunking sound and seems to occur whenever the device freezes up, then it could be a failing HDD.

The Zune 30 is very quiet normally, as the drive in encased not only in the plastic shell, but also an inner metallic case. I cannot hear the HDD clicking unless it's pressed up against my ear.



roebeet is offline  

Old 07-31-2009, 05:10 PM   #11
Rob
Banned
Super Zuner
 
Join Date: May 2008
Posts: 1,936
Rob will become famous soon enough
Default

yeah, back to the question

same happens too me, but mine is always happening when i add new content.

the only thing to do is resync your whole device (painstaking but thats the only way i could fix mine)

but when resyncing i had to go like 20% at a time or everything will freeze up.

also, if you push anybuttons when the audio is missing, does your zune freeze up, if so then yeah, thats whats wrong with mine, i actually heard that it had to do with software to firmware communication, like it was some sort of bug or something. its actually a quite popular problem. i know a few people that it happened to







Rob is offline  

Old 07-31-2009, 10:46 PM   #12
zachnehrenberg
Member
 
zachnehrenberg's Avatar
 
Join Date: Nov 2007
Location: Renton
Posts: 508
zachnehrenberg will become famous soon enough
Send a message via MSN to zachnehrenberg Send a message via Yahoo to zachnehrenberg Send a message via Skype™ to zachnehrenberg
Default

I see. I had never herd of that problem and assumed it must be something with the HDD transferring or reading for that matter. It sounds like it's a firmware bug though.





zachnehrenberg is offline  

Old 08-01-2009, 08:29 AM   #13
Rob
Banned
Super Zuner
 
Join Date: May 2008
Posts: 1,936
Rob will become famous soon enough
Default

well i know i did a firmware reset (a long time ago) ill try again to see if it works







Rob is offline  

Closed Thread

Bookmarks

Thread Tools
no new posts