Go Back   Zune Boards > News and Website Related > Front Page Articles > Archive

Archive Archived Front Page Articles.

Closed Thread
 
Thread Tools
Old 01-01-2009, 09:47 AM   #41
teregova
Zewbie
 
Join Date: Nov 2007
Posts: 4
teregova is on a distinguished road
Default

Quote:
Originally Posted by Charge View Post
then do a hard reset.
...and, how do you do that? The thing doesn't respond to anything, as the rest of us have discovered.



teregova is offline  

Advertisement [Remove Advertisement]

Old 01-01-2009, 09:49 AM   #42
Charge
If I'm not online, I probably am
Senior Editor
Support Team
GFX Crew
Premium Member
Super Moderator
Holy Zuner
 
Charge's Avatar
 
Join Date: Aug 2007
Location: England
Posts: 8,889
Charge has a brilliant futureCharge has a brilliant futureCharge has a brilliant futureCharge has a brilliant futureCharge has a brilliant futureCharge has a brilliant futureCharge has a brilliant futureCharge has a brilliant futureCharge has a brilliant futureCharge has a brilliant future
Default

When the load bar goes across the screen. Hold back center and left. Or the Key Combos corresponding to your zune. Check the link in my sig "Key Combos"
__________________

To view links or images in signatures your post count must be 5 or greater. You currently have 0 posts.



Charge is offline  

Old 01-01-2009, 09:57 AM   #43
teregova
Zewbie
 
Join Date: Nov 2007
Posts: 4
teregova is on a distinguished road
Default

Quote:
Originally Posted by Charge View Post
When the load bar goes across the screen. Hold back center and left. Or the Key Combos corresponding to your zune. Check the link in my sig "Key Combos"
Does not respond to anything.



teregova is offline  

Old 01-01-2009, 10:21 AM   #44
twhoffman
Zewbie
 
Join Date: Dec 2008
Posts: 6
twhoffman is on a distinguished road
Default

Quote:
Originally Posted by teregova View Post
Does not respond to anything.
What time zone are you in? When it works for you could possibly be time zone related. Microsoft said it wouldn't work until 12 noon GMT, but mine was working at 12:05 PST. If your Zune thinks it's 12/31/2008 when you try to start it up, it won't work.

So, let it drain and try again a little later. Wait until you see the battery icon when you try to turn it on. Then, let it charge just long enough to power up. Give it a few minutes after powering up to finish loading. Mine looked like it was hung again, but then it rebooted and started working normally (except for the time being an hour ahead).

It won't respond to buttons if it's hung, because it hasn't finished booting. That would be like expecting CTRL + ALT + DEL to give you a login screen during Windows' boot screen. The only reset that might work would involve opening up your Zune and disconnecting the battery. The only reason this worked yesterday was because it reset the clock to a day other than the last day of a leap year.

I wouldn't recommend opening it up. If it's still not working by tomorrow, you can contact Microsoft. They might have some other ideas to try. If it's under warranty, they'll fix or replace it. If it's not under warranty, they may still offer to fix or replace it. That's a small chance, but if you open it up, you'll have no chance.

Edit: Actually, now that I think about it, the reason Microsoft said to wait until noon GMT is probably because that would be 1/1/2008 even at GMT -12. It just had to not be 12/31/2008 according to your Zune's clock and time zone. If your Zune's clock was a few hours early and you had a GMT -12 time zone, it's possible it would lock up even at noon GMT today.

Last edited by twhoffman; 01-01-2009 at 05:26 PM.



twhoffman is offline  

Old 01-01-2009, 11:07 AM   #45
teregova
Zewbie
 
Join Date: Nov 2007
Posts: 4
teregova is on a distinguished road
Default

Quote:
Originally Posted by twhoffman View Post
What time zone are you in? When it works for you could possibly be time zone related. Microsoft said it wouldn't work until 12 noon GMT, but mine was working at 12:05 PST. If your Zune thinks it's 12/31/2008 when you try to start it up, it won't work.

So, let it drain and try again a little later. Wait until you see the battery icon when you try to turn it on. Then, let it charge just long enough to power up. Give it a few minutes after powering up to finish loading. Mine looked like it was hung again, but then it rebooted and started working normally (except for the time being an hour ahead).

It won't respond to buttons if it's hung, because it hasn't finished booting. That would be like expecting CTRL + ALT + DEL to give you a login screen during Windows' boot screen. The only reset that might work would involve opening up your Zune and disconnecting the battery. The only reason this worked yesterday was because it reset the clock to a day other than the last day of a leap year.

I wouldn't recommend opening it up. If it's still not working by tomorrow, you can contact Microsoft. They might have some other ideas to try. If it's under warranty, they'll fix or replace it. If it's not under warranty, they may still offer to fix or replace it. That's a small chance, but if you open it up, you'll have no chance.

I got it to work. Hard reset after disconnecting the battery.
Thanks

Quote:
Originally Posted by Charge View Post
When the load bar goes across the screen. Hold back center and left. Or the Key Combos corresponding to your zune. Check the link in my sig "Key Combos"
It worked after a few tries. I'm a duche. Thanks

Last edited by itsnotabigtruck; 01-01-2009 at 12:08 PM. Reason: merged 2 consecutive posts (ffr, use edit)



teregova is offline  

Old 01-01-2009, 11:39 AM   #46
mibagent
Zewbie
 
Join Date: Jan 2009
Posts: 1
mibagent is on a distinguished road
Question ????

when I got up this morring someone told me about the crash I checked my zune and tuned it on and it didn't freeze. I wonder why mine did not freeze like a lot of other zune's did? weird




mibagent is offline  

Old 01-01-2009, 11:58 AM   #47
disturbed80
Experienced Zuner
 
disturbed80's Avatar
 
Join Date: Dec 2007
Location: pa
Posts: 198
disturbed80 is on a distinguished road
Default

Microsoft fixed the whole deal...
Zune.net | Zune 30 FAQ




disturbed80 is offline  

Old 01-01-2009, 12:09 PM   #48
Charge
If I'm not online, I probably am
Senior Editor
Support Team
GFX Crew
Premium Member
Super Moderator
Holy Zuner
 
Charge's Avatar
 
Join Date: Aug 2007
Location: England
Posts: 8,889
Charge has a brilliant futureCharge has a brilliant futureCharge has a brilliant futureCharge has a brilliant futureCharge has a brilliant futureCharge has a brilliant futureCharge has a brilliant futureCharge has a brilliant futureCharge has a brilliant futureCharge has a brilliant future
Default

We know. Thats why they are all fixed.
__________________

To view links or images in signatures your post count must be 5 or greater. You currently have 0 posts.



Charge is offline  

Old 01-01-2009, 12:14 PM   #49
tropstorm
Zewbie
 
Join Date: Jan 2009
Posts: 1
tropstorm is on a distinguished road
Default

Quote:
Originally Posted by twhoffman View Post
That would prevent the infinite loop, but would introduce a new bug where it advances the year on the last day of a leap year. It would have thought today was December 31, 2009. That's better than locking up, but it also would mean that all time-limited DRM media would stop working. So, if you have a Zune Pass, none of your songs would play.

What's needed is a break within an else like this (I hope, my C's a little rusty, and was never that good to begin with):

Code:
year = ORIGINYEAR; /* = 1980 */

while (days > 365)
{
    if (IsLeapYear(year))
    {
        if (days > 366)
        {
            days -= 366;
            year += 1;
        }
        else
        {
            break;
        }
    }
    else
    {
        days -= 365;
        year += 1;
    }
}
Yup, you are probably correct. But I think that this whole error is even simpler than people make it out to be and appears to just be either a. a copy/paste error or b. a bug that was only fixed in one place and not the other. Check out the "MX31GetRealTime" function in the original code posted. It has the correct implementation with the else and break already. So I am guessing when this code was pasted, and this bug fixed, it only got fixed in one location.



tropstorm is offline  

Old 01-01-2009, 12:15 PM   #50
mmetalcoma
Zewbie
 
Join Date: May 2008
Posts: 9
mmetalcoma is on a distinguished road
Default

my zunes fine now
i was freekin out last night though



mmetalcoma is offline  

Old 01-01-2009, 12:55 PM   #51
programphases
Squirt
 
Join Date: Dec 2008
Posts: 10
programphases is on a distinguished road
Default

Quote:
I haven't seen the rest of the code, but could setting days to 0 cause any problems?
I hadn't looked at the rest of the code either...days is used later in the ConvertDays function so setting it to zero is indeed a bad idea...

Last edited by programphases; 01-01-2009 at 01:19 PM.



programphases is offline  

Old 01-01-2009, 01:35 PM   #52
tarski
Zewbie
 
Join Date: Jan 2009
Posts: 1
tarski is on a distinguished road
Default

A Pragmatic Approach to Fixing the Microsoft Zune Bug grepmonster This is my response to the news. I've written a small program if you're interested in recreating the bug. I've also provided a fix to the code, but concluded that the pragmatic approach would be to hardcode all the leap years between 1980 and 2050.



tarski is offline  

Old 01-01-2009, 01:46 PM   #53
Chelz
Zewbie
 
Chelz's Avatar
 
Join Date: Jul 2008
Location: my house
Posts: 8
Chelz is on a distinguished road
Send a message via AIM to Chelz
Default

Ewkay...the explanation to the problem was kinda confusing 4 me but thanks 4 goin out of your way to find the solution!!! good job




Chelz is offline  

Old 01-01-2009, 03:42 PM   #54
Red Sky
lost in paradise with rae
Development Front
Retired Staff
Super Zuner²
 
Red Sky's Avatar
 
Join Date: Nov 2007
Location: Pennsylvania
Posts: 3,660
Red Sky is a name known to allRed Sky is a name known to allRed Sky is a name known to allRed Sky is a name known to allRed Sky is a name known to all
Send a message via MSN to Red Sky Send a message via Skype™ to Red Sky
Default

so truck, if this happened on the z 30, why not any other zunes? don't they all have the same driver for time? or do you not know





Red Sky is offline  

Old 01-01-2009, 05:23 PM   #55
twhoffman
Zewbie
 
Join Date: Dec 2008
Posts: 6
twhoffman is on a distinguished road
Default

Quote:
Originally Posted by disturbed80 View Post
Microsoft fixed the whole deal...
Actually, Microsoft hasn't fixed anything yet. They haven't done anything but identify the problem. It's only a problem when you boot up on the last day of a leap year. If you turned your Zune on yesterday, it would lock up at the end of booting. If you turned it on today, it's fine.

The fix is simple enough that I'm sure they'll get it fixed with the next Zune update, but it's not fixed yet. If they don't fix it, we'll see the same problem on December 31, 2012.

As for why it only affected the 30 GB Zunes, it's because the bug is in a driver for a part that doesn't exist in the newer Zunes.



twhoffman is offline  

Old 01-01-2009, 05:38 PM   #56
Red Sky
lost in paradise with rae
Development Front
Retired Staff
Super Zuner²
 
Red Sky's Avatar
 
Join Date: Nov 2007
Location: Pennsylvania
Posts: 3,660
Red Sky is a name known to allRed Sky is a name known to allRed Sky is a name known to allRed Sky is a name known to allRed Sky is a name known to all
Send a message via MSN to Red Sky Send a message via Skype™ to Red Sky
Default

but then what code did MS use for the time in the new zunes?





Red Sky is offline  

Old 01-01-2009, 05:40 PM   #57
Charge
If I'm not online, I probably am
Senior Editor
Support Team
GFX Crew
Premium Member
Super Moderator
Holy Zuner
 
Charge's Avatar
 
Join Date: Aug 2007
Location: England
Posts: 8,889
Charge has a brilliant futureCharge has a brilliant futureCharge has a brilliant futureCharge has a brilliant futureCharge has a brilliant futureCharge has a brilliant futureCharge has a brilliant futureCharge has a brilliant futureCharge has a brilliant futureCharge has a brilliant future
Default

It reset the timer. It counted the days wrong.
__________________

To view links or images in signatures your post count must be 5 or greater. You currently have 0 posts.



Charge is offline  

Old 01-01-2009, 08:23 PM   #58
itsnotabigtruck
R E D R U M
Development Front
Retired Staff
Expert Zuner
 
itsnotabigtruck's Avatar
 
Join Date: May 2008
Posts: 2,975
itsnotabigtruck has a brilliant futureitsnotabigtruck has a brilliant futureitsnotabigtruck has a brilliant futureitsnotabigtruck has a brilliant futureitsnotabigtruck has a brilliant futureitsnotabigtruck has a brilliant futureitsnotabigtruck has a brilliant futureitsnotabigtruck has a brilliant future
Default

Quote:
Originally Posted by Link9228 View Post
but then what code did MS use for the time in the new zunes?
The bug was in the clock driver for the MX31, which is the processor in the Zune 30 and Gigabeat S. The newer Zunes use a newer processor, the MX32, which presumably also has newer drivers without the bug.





itsnotabigtruck is offline  

Old 01-01-2009, 10:00 PM   #59
larutan
Zewbie
 
Join Date: Jan 2009
Posts: 1
larutan is on a distinguished road
Talking

Quote:
Originally Posted by twhoffman View Post
Edit: Of course, this might be even simpler, assuming that days == 1 on January 1, 1980. I plugged the formulas into Excel, used a few dates (year end on leap and non-leap years as well as mid-year and 1/1 dates), and it seems to work. It would be safer, since there are no loops to get stuck in.

Code:
year = floor ((days - 1) / 365.25);
days -= ceil (year * 365.25);
year += ORIGINYEAR;
If you're afraid to use loops then you probably shouldn't be programming to begin with!

Oh, and your code introduces a Y2K1C bug (The year 2100 is not a leap year).

"Slick" code does not mean it is GOOD code!



larutan is offline  

Old 01-01-2009, 11:01 PM   #60
SirPentor
Zewbie
 
Join Date: Jan 2009
Posts: 4
SirPentor is on a distinguished road
Default

Quote:
Originally Posted by tropstorm View Post
Yup, you are probably correct. But I think that this whole error is even simpler than people make it out to be and appears to just be either a. a copy/paste error or b. a bug that was only fixed in one place and not the other. Check out the "MX31GetRealTime" function in the original code posted. It has the correct implementation with the else and break already. So I am guessing when this code was pasted, and this bug fixed, it only got fixed in one location.
Arghhhhh!!!!
Shalloway's Law applies:
“When N things need to change and N>1, Shalloway will find at most N-1 of these things.”



SirPentor is offline  

Closed Thread

Bookmarks

Thread Tools
no new posts